Henri de Toulouse-Lautrec

Henri de Toulouse-Lautrec (teljes nevén Henri Marie Raymond de Toulouse-Lautrec Monfa) (Albi, 1864. november 24. – Malromé, 1901. szeptember 9.) francia festőművész, grafikus, a posztimpresszionizmus mestere.

Ősi családból származott, amely eredetét egész a toulous-i grófokig, az albigensek védelmezőiig és lautreci vicomtokig tudta visszavezetni. Igen korán kezdett el rajzolni, füzeteinek margója tele volt karikatúrákkal.
Két baleset következtében egész életében nyomorék maradt. René Princeteau állatfestő tanácsára kezdett el festeni, és a színben a kifejezés új eszközét fedezte fel. Első művein a mesterétől átvett technikát alkalmazta: apró, laza ecsetvonások- kal, vázlatosan és lágyan festett. 1882-ben Párizsba utazott, hogy bevégezze tanulmányait.

Virtuális galériája itt

Sem karikaturista, sem szatirikus nem volt. A szintézisre törekedett, szándékosan a lényegre szorítkozott, elhagyta a zavaró és érdektelen részleteket, ezzel szemben sebészi műgonddal emelte ki a tipikus részletet. Döntő fontosságú művészete a maga brutális őszinteségével, teljes valóságában és mély igazságában néha megütközést kelthet, de az üzenet, amit hordoz, egy sebzett lénytől, egy felfokozott érzékenységű embertől származik, aki anélkül, hogy lázadna az igazságtalanság ellen, fáradhatatlanul igyekszik behatolni az emberi lélek fájdalmas titkába.

Élete itt

a