«

»

feb 28

Ma tartom az esszé világnapját

Az esszé eredete

Az esszé kifejezést Michel de Montaigne találta ki 1580-ban, és mint műfaj elnevezést is ezóta használjuk. Azonban fel kell ismernünk, hogy a humanizmus utáni gondolkodás szinte magával hozta az esszé kialakulásának feltételeit, (pontosabban: a megjelenő gondolatok, gondolatiság nem talált magának a régi kifejezés formák között megfelelőt) így (ha nem is így nevezték), ebben a korban már Montaigne előtt is írtak esszét.

Mi az esszé?

Az esszé ‘művészi igénnyel írt tanulmány’.

Nemzetközi szócsalád a francia essai (‘próbálkozás’) nyomán, amely a latin exagium (‘súlypróba, megmérés’) folytatója, ennek eredete rokon az egzámen (eredetileg exagmen) szóéval. Fentebbi értelmét Montaigne Essais címen közreadott erkölcsi értekezései alapján nyerte, de a szó maga igazán az angol Francis Bacon filozófus révén lett nemzetközivé, aki Montaigne mintájára s nem sokkal őutána Essays címen publikálta tanulmányait.
Forrás http://www.szokincshalo.hu/szotar/?qbetu=e&qsearch=&qdetail=2736

Kedvenc esszéíróim:

Hamvas Béla http://hamvasbelaorg.blogspot.hu/p/essze-reszletek.html

Márai Sándor http://www.teremteni.eoldal.hu/cikkek/proza-_szepirodalmi-muvek-es-esszek_/marai-sandor_-ajanlas_-arrol_-hogy-minden-nap-tovabb-kell-menned___.html

Szerb Antal http://epa.oszk.hu/00000/00022/00633/20276.htm

Németh László univerzuma http://members.iif.hu/visontay/ponticulus/rovatok/hidverok/nemeth-laszlo-univerzuma-01.html

Esszékötetei

A minőség forradalma (1940)
Készülődés (1941)
Kisebbségben (1942)
Sajkódi esték (1961)
A kísérletező ember (1963

Babits Mihály  Esszék, tanulmányok http://mek.oszk.hu/05200/05258/html/