Ferdinand Magellan

Ferdinand Magellan (feltehetőleg Porto, 1480 – Fülöp-szigetek, 1521. április 27.) portugál felfedező, a Csendes-óceán névadója. Magellán hajózta volna körül a Földet elsőnek, ám útja közben meghalt.

A nevem Carlos Sonole1. Az én történetem nem olyan érdekes, mint azé az emberé, akiről mesélni szeretnék: izgalmakkal és fontos döntésekkel teli. Ez az ember volt a legjobb barátom, Ferdinand Magellán.
Körülbelül egy időben születtünk, csak másfél évvel lehetett fiatalabb nálam. Az első tiszta emlékképem róla 1485-ből való, ekkor 6 éves lehettem. Portó főutcáján piac volt és megláttam őt, amint a csirkéket kergette. Elesett, de nem sírt, körbenézett, megpillantott engem és fülig érő mosollyal hozzám rohant:
„Gyere, játssz velem!” –majd belém karolt és együtt szaladtunk tovább. Ettől a naptól kezdve örök barátok maradtunk. Együtt jártuk Portót, mi voltunk a „pimasz-páros” és meglehetősen élveztük.
Családja címeres volt, így volt alkalma eljutni a királyi udvarba. Mivel az én családom nem rendelkezett ilyen kiváltságokkal Ferdinand „alattvalójaként”, de inkább bajtársaként magával vitt engem is. Egy darabig Leonora királynő apródjaiként szolgálhattunk. 1505-ben sobresalient2 -ként részt vettünk egy hadjáratban és rengeteg tapasztalatot szereztünk, én leginkább a harcról, de Magellánt a hajózás is rendkívül érdekelte.

Ferdinand Magellán élete (Carlos Sonole tollából)

Magellán halála

a