A táncművészet világnapja

A táncművészet világnapja

A Nemzetközi táncnap vagy A Tánc Világnapja április 29-én van. Ezen a napon az UNESCO egyik tagszervezetének, a Nemzetközi Táncbizottságnak a felügyelete alatt minden éveben a világ mindenféle táncát megünneplik.
Az ünnepet 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre. Időpontját Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születésnapjára rakták.

Wikipedia

A TÁNCMŰVÉSZET VILÁGNAPJA

Mi a tánc? Mikor született?

Ezen kérdések megválaszolása néha igen komoly problémát vet fel. Több felfogás vetekszik egymással.
Egyik szerint a tánc kialakulása és fejlődése egyidős az ember történetével, másik szerint az állatoktól ered. A különbség, hogy az állatok életében a “tánc”, melyet udvarlási időszakukban lejtenek, ösztönös tevékenység és a lét- ill. fajfenntartás elengedhetetlen feltétele de ezen túlmenően semmiféle többlet célja vagy funkciója nem ismeretes.
Az ember életében is volt ugyan egy korai szakasz, amikor még ösztönös tevékenységnek számított ez a tevékenység de a tudat fejlődésével egyre tudatosabbá vált.
Mielőtt létrejött a törzsközösségi társadalom, mely az összművészet létezésének megalapozója, még nem beszélhetünk igazi művészi tevékenységről, csak mint valamilyen primitív munkatevékenység egyik formájáról.

Az ősközösségeknél a tánc speciális munkatevékenységnek számított, ezért bizonyos értelemben vezető szerepet vívott ki a művészetek történelmi fejlődésének kezdetén. Ezt azzal érte el, hogy a munkatevékenységhez szükséges fizikai feltételek mellett a közösség pszichikai feltételeit is megteremtette Céljában azonosult a tényleges munkával, mindenkinek érdekében állt az elvégzése és ehhez mindenkinek meg volt a megfelelő munkaeszköze is, vagyis a saját teste és mozdulatai.

A kérdés az, mitől nevezhetünk egy mozdulatsort táncnak, hogyan alakultak át az ősember mindennapi tevékenységéből származó mozdulatok tánccá? Hogyan és mitől vált szét a munka és a tánc?

Hol kezdődik a tánc története? Mit is nevezhetünk egyáltalán táncnak?

a