Edgar Degas

Edgar Degas (Párizs, 1834. július 19. – 1917. szeptember 27.) francia festőművész és szobrász.

Amikor már nincs is tudatában annak, amit művel, csak akkor teszi a festő jól a dolgát.

Francia festő és szobrász. Amikor a Louvre-ban Velázquez egy képét másolta, ismerkedett meg Manet-val, aki bevezette őt az impresszionisták köreibe. Az irányzat más követőitől azonban egyrészt társadalmi hely- zete, ami jómódot biztosított neki, másrészt az különböztette meg, hogy nem érdekelte a természet.
Ennélfogva nem is foglalkoztatták a szabadban létrejövő fényhatások, ehelyett inkább embereket választott festői témájául, és korszerű művészi felfogását a legapróbb mozdulatok gondos kidolgozásában kamatoztat- ta. A múló pillanat megragadásának volt a nagymestere.
Legkedveltebb modelljei a balet- táncosnők voltak, akiket sok képen örökített meg. Ezenkívül még a kávéházak és a lóversenyek világa állt érdeklődésének homlokterében.

1884 Fürdés után

Edgar Degas virtuális galéria

A határozottan vezetett vonal, az átgondolt, előre megfogalmazott képszerkezet és a részformák tiszta rajza mindvégig eszménye maradt. Ingres-től, akit módfelett nagyra tartott, csak azt hallotta, hogy mentől több vonalat húzzon, maga viszont később azt tanácsolta minden hozzá forduló fiatalembernek, hogy “rajzoljon, rajzoljon és rajzoljon, mert ez vezeti az alkotás helyes útjára”.

Forrás

Eredeti neve De Gas, s csak 1870 után szignálta képeit Degas névvel. Mindennapi életből vett jeleneteiben merészen egyéni képi világot teremtett. Szülei emigránsok leszármazottai voltak, apja Nápolyból, anyja pedig New Orleansból jött. Leszámítva azonban néhány fiatalkori itáliai utazását és egy 1873-ban tett látogatását nagybátyjánál New Orleansban, egész életében párizsi maradt. Minden fő témáját a párizsiak életéből vette. Egy remekművét alkotta az Egyesült Államokban, Gyapotkereskedés New Orleansban címmel. Nem érezte azonban jól magát a tengerentúlon. “Csak abból lehet művészetet csinálni, amit az ember jól ismer” – mondta egyszer.

HILAIRE-GERMAIN-EDGAR DEGAS

a