Rippl-Rónai József

Rippl-Rónai József (Kaposvár, 1861. május 23. – Kaposvár, 1927. november 25.) magyar festő, grafikus.

Munkássága

A posztimpresszionista és szecessziós törekvések legjobb magyarországi képviselőjeként tartják számon. Festészetére gazdag színvilág, stilizáló vonalak és dekorativitás jellemző. Az 1900-as évek elején finom pasztell technikájú képeket festett. Művein bemutatja a kisváros életét, erre legjobb példa a Piacsek bácsit bemutató sorozat. Kialakított egy sajátos stílust, amit „kukoricás”-nak nevezett, a festéket vattaszerűen, foltos felrakásokkal hordta fel vásznaira. Ez a stílus leginkább a pointillizmushoz hasonlítható, benne tarka rikító színek is megjelentek. Késői korszakában drámai hatású íróportrékat, önarcképeket festett.

Élete és művészete

Rózsát tartó nő

A Vörös ruhás lány c. gobelinhez készült előtanulmány, mely későbbi megvalósulásától jelentős mértékben eltér. A karcsú nőalak, a mozdulat ugyanaz, jobb kezében rózsa, bal keze kecsesen hajlik hátra. A beállítás érzékisége, légies könnyedsége, a kéztartás artisztikuma, eleganciája ragyogóan jeleníti meg a századvég szépségideálját. Az olajképen szereplő lány fehér ruhájában a szűzies tisztaságot jelképezi. A tanulmányt követően készített gobelin már nem nyújtja ugyanezt. A vázlat áttetsző, fátyolszerű színei helyett a rózsakert élénk színei között a modell szinte elveszik, beleolvad az erősen díszített háttérbe, vonásai egyértelműbbek, vörös ruhájában közel áll a végzet asszonyainak típusához.

1898-ból való hímzett kárpit. Központi figurája az a rózsát tartó nő, akit Rippl-Rónai Rózsát tartó nő című olajképén is láthattunk már, akkor még fehér ruhában, légiesen. A vörös ruhás lány, bár mozdulataiban, testtartásában nem változott, arckifejezése mégis sokkal határozottabb, evilágibb. Túlontúl kicsavartnak tűnő karja megtámaszkodik a kerti kerítésen és a virágzó növények buja zöldje öleli körül, fogadja teljesen magába a piros ruhás, égő vörös hajú tüneményt. A kezében tartott rózsa már nem is fontos, hisz minden négyzetcentimétert kitölt a viruló természet. A kárpitot keretező szegély szintén növényi ornamensekkel díszített, tovább fokozza a belső tér zsúfoltságát.
230×125 cm

Elek Artúr: Rippl-Rónai József

Élete jelentős idejét töltötte házában, és a villa parkjában található műtermében, amelyek ma emlékmúzeumként működnek(Kaposvár)

a