Kozma László villamosmérnök

Kozma László (Miskolc, 1902. november 28. – Budapest, 1983. november 9.) Kossuth-díjas villamosmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

Munkássága kiemelkedő jelentőségű a távközléstechnika automatizálása, elméleti és gyakorlati kérdéseinek tisztázása terén, emellett nevéhez fűződik az első magyarországi digitális számítógép, a MESZ–1 megtervezése és üzembe állítása (1957)

Pályája kezdetétől automatikus telefonközpontokkal foglalkozott. 1930-tól az antwerpeni Bell Telphone cég mérnökeként számos európai ország (Svájc, Belgium, Hollandia, Olaszország) automatikus távbeszélő hálózatának megtervezésében vett részt, és az új telefonközpontok (7E, MA) kifejlesztésében is meghatározó szerepe volt.
1934 és 1938 között több mint 25 szabadalmat adott be. 1938 elején a Bell cég igazgatója azzal bízta meg, hogy a gyárban előállított, telefonközpontokhoz gyártott alkatrészekből készítsen számoló berendezést. Szabadalmai között volt egy távszámoló rendszer is, melynek közbeiktatásával a számológépet, illetve az elektromágneses huzalmemóriákat távgépírókon és telexhálózaton keresztül bármilyen távolságból el lehetett érni. Szabadalmait meg is építette.

1956-tól ismét oktathatott az egyetemen, ahol elkészítette az ország első programvezérelt, jelfogós számítógépét (MESZ-1), amely 1958-ban lépett üzembe. A gépet – legnagyobb sajnálatára – a műszaki és tudomány élet képviselői nem nagyon használták, mert 1959-ben az első elektroncsöves számítógép is megjelent az országban.

Forrás

Kozma László és a MESZ-1 jelfogós számítógép

A berendezés különbözőféle jelfogóból épült, az adatokat bebillentyűzték, az eredmény kiírására egy írógépet alakítottak át, a billentyűket elektromágnesek húzták meg.

A MÚZEUMI FELIRAT A GÉPHEZ

Kozma László prof. által tervezett műegyetemi számológép-1 (MSz-1)

Tipusú nulladik generációs jelfogós (relés) számítógép oktatási célokra.

A berendezést 1958-ban építette a BME sok meghurcolást átélt legendás profeszora. Aki telefonközpontok tervezése mellett antwerpeni éveiben már foglalkozott számológépes feladatokkal.

Kozma mauthauseni lágerrabság majd Rákosi-korban koholt vádak miatt történt bebörtönzése után jutott hozzá, hogy megépítse ezt a konfigurációt amely az ország első digitális elektromechanikus számítógépe lett.

Négy szekrény egyenként kb. 650 db Beloiannisz Híradástechnikai Gyár által gyártott R tipusú lapos jelfogót tartalmaz.

E szekrények töltik be a számoló és vezérlőmű a tároló a konverter a programleolvasó feladatait.

Az egyik szekrény pótlólag készült memória bővítés céljából.

A vezérlőasztal egy lyukkártyás programbeolvasót egy billentyűzetet és egy 1927-es Mercedes Elektra villamos írógépből átalakított kiiróművet tartalmaz.

A MESz-1 hálózat egyenirányító tápegysége 60 Volt feszültséget biztosít a gép működéséhez, fogyasztása 600-800 Watt.

Bővebben itt

a